Buhaiul de baltă cu burta roșie
Amfibieni și reptile, Specii

Specie amphibian de talie mică, în general sub 5 cm, cu corp îndesat, aplatizat, cu numeroşi negi pe partea dorsală şi partea ventrală colorată intens. Pupila triunghiular – cordiformă şi ochii proeminenţi. Partea dorsală foarte verucoasă, acoperită cu negi numeroşi, rotunzi sau ovali, proeminenţi, de cele mai multe ori cu un punct negru central.

Caracteristic pentru această specie este desenul ventral, marmorat, cu pete portocalii până spre roşu pe un fond negru. Sunt de asemenea prezente pete mici albe relativ uniform distribuite. Pata viu-colorată de pe palma membrului anterior nu se continuă pe primul deget. Vârfurile degetelor sunt negre, niciodată galbene sau portocalii.

Specific name:
Bombina bombina
Height:
Talie mică

Masculii prezintă calozităţi nupţiale pe partea internă a membrului anterior. De asemenea, masculii au saci vocali interni şi capul mai lat decât femelele. Cântă (orăcăie) în general seara şi noaptea, dar şi pe timpul zilei, corurile putând fi recunoscute de la distanţă destul de mare.

Este o specie predominant acvatică, diurnă, dar activă şi noaptea.  Apare în apă chiar de la mijlocul lui martie, retrăgându-se pe uscat pentru iernare la sfârşitul lui septembrie – începutul lui octombrie. Hibernează în gropi, galerii de rozătoare, sub pietre şi buşteni.