Țestoasa de apă europeană
Amfibieni și reptile, Specii

Este o specie semi-acvatică (putând fi întâlnită şi la 1 până la 4 km de apă), de talie medie, adulţii având carapacea teşită, rotunjită sau eliptică, puţin mai lată în partea posterioară, în general până la 20 cm, în cazuri excepţionale ajungând până la 35 cm. Plastronul este plat, cu marginea uşor scobită la femele, relativ flexibil la juvenili, devine rigid la adulţi. Coada cu solzi mai mult sau mai puţin netezi dispuşi în verticil; la juvenili este la fel de lungă ca şi carapacea.

Culoarea neagră, negricioasă, brun-roşietică sau verzuie, cu un model tipic de pete mici, deschise la culoare, albe sau galbene. Partea ventrală este galbenă cu negru în raport variabil.

Oul are o formă oval – alungită, cu coajă tare, albă.

Specific name:
Emys orbicularis
Habitat:
Specie semi-acvatică
Height:
Talie medie

Masculii prezintă calozităţi nupţiale pe partea internă a membrului anterior. De asemenea, masculii au saci vocali interni şi capul mai lat decât femelele. Cântă (orăcăie) în general seara şi noaptea, dar şi pe timpul zilei, corurile putând fi recunoscute de la distanţă destul de mare.

Este o specie destul de timidă, la cel mai mic pericol se scufundă în apă cu mişcări surprinzător de rapide.  Hibernează tot în apă, din septembrie-octombrie până în martie-aprilie.

Reproducerea are loc primăvara (martie – aprilie); ponta este depusă spre sfârşitul lunii mai (uneori iunie sau chiar iulie);

Hrana constă din viermi, melci, insecte acvatice (mai ales larve de diptere), peşti, tritoni, mormoloci, broaşte.