Mediul abiotic
Unităţ de relief. Siturile ROSCI0088 Gura Vedei-Șaica-Slobozia și ROSPA0090 Ostrovu Lung-Gostinu sunt amplasate în lungul fluviului Dunărea şi în bazinul inferior al râului Vedea, întreaga zonă făcând parte din Lunca inferioară a Dunării, şi anume din subunitatea Lunca-Pasărea, cuprinzând și zona dig-mal a Dunării și o serie de ostroave (insule) din lungul Dunării.
Geomorfologie. Unitatea geomorfologică întâlnită în mod predominant în zonă este cea de luncă.
Geologie. Din punct de vedere geologic situl aparține marii unități structurale Platforma Moesică, iar la suprafață cuvertura sedimentară este alcătuită din depozite loessoide și depozite aluviale de vârstă holocenă, foarte variate ca textură. În zona albiei minore depozitele sunt aproape exclusiv depozite aluviale, acestea contribuind şi la formarea șirului de grinduri fluviatile.
Solurile caracteristice întregii zone sunt constituite din diferite tipuri de cernoziomuri – în zonele mai înalte şi plate, şi din soluri tipice aluviale – pe văile râurilor. Malurile râurilor, ale ostroavelor şi grindurilor fluviatile sunt formate pe alocuri din plaje nisipoase alternând cu mâluri.
Rețeaua hidrografică din sit este tributară în totalitate fluviului Dunărea. Apele principale din zonă sunt reprezentate de cursul inferior al răului Vedea şi de zona de vărsare a acestuia în Dunare (în partea de vest a sitului), precum si de fluviul Dunărea (care reprezintă toată limita sudică a sitului).
Clima. Teritoriul întregii zone de sud-est a României prezintă un climat temperat-continental. Regimul climatic este omogen ca urmare a uniformității reliefului de câmpie; se caracterizează prin accente de excesivitate, cu veri călduroase, cu precipitații destul de slabe și ierni relativ reci marcate de viscole puternice, dar şi de frecvente perioade de încălzire care provoacă discontinuitate in distribuția teritorială a zăpezii.
Temperatura medie anuală a aerului în întreaga zona este de aproximativ 11.5 ºC, precipitațiile medii anuale sunt de aproximativ 550 mm, cele mai multe căzând în special sub formă de aversă în perioada aprilie – octombrie, când se înregistrează aproximativ 288 mm.